Telefoane mobile: componentele și senzorii de telefon

English

Ultima revizuire: 6.05.2021

Linkul ancoră pentru componentele și senzorii telefoanelor

În secțiunea următoare, se prezintă alte componente fizice ale dispozitivelor smartphone care folosesc diverse antene integrate în telefoanele moderne pentru a transmite diferite tipuri de informații către aplicații.

GPS-ul

Cu ajutorul sistemului de poziționare globală (GPS), dispozitivele pot stabili rapid și precis propria localizare oriunde în lume. Sistemul GPS funcționează pe baza analizării semnalelor de la sateliți operați de guvernul SUA ca serviciu public oferit tuturor. Se crede în mod eronat că acești sateliți urmăresc în vreun fel utilizatorii sistemului GPS sau știu unde se află utilizatorii. În realitate, sateliții GPS nu fac decât să transmită semnale. Aceștia nu primesc și nu urmăresc nimic de pe telefon, iar sateliții și operatorii sistemului GPS nu știu unde se găsește un anumit utilizator sau dispozitiv ori câte persoane utilizează sistemul.

Acest lucru este posibil pentru că receptorii GPS individuali (precum cei din dispozitivele smartphone) calculează singuri poziția determinând de cât timp au avut nevoie semnalele radio pentru a ajunge de la diferiți sateliți.

Prin urmare, dacă sateliții GPS nu îi urmăresc pe utilizatori, cum se realizează „monitorizarea GPS”? De obicei, monitorizarea este realizată cu ajutorul unor aplicații care rulează pe smartphone-ul utilizatorului. Aceste aplicații îi solicită sistemului de operare al telefonului accesul la locație (stabilită prin GPS). Cu permisiunile de pe telefoanele moderne, utilizatorii sunt întrebați dacă doresc să distribuie locația înainte ca aplicația să aibă acces la ea. În cazul acordării permisiunii, aplicațiile pot transmite această informație pe internet către alte persoane. Totodată, sunt și dispozitive receptoare de semnale GPS, precum mașinile sau dispozitivele pentru o casă inteligentă, care pot transmite informația și printr-o rețea. Telefoanele moderne pot utiliza și alte sisteme de poziționare operate de diverse guverne, cum ar fi GLONASS (Rusia), BDS (China), și GALILEO (UE).

Tehnologia NFC (Near Field Communication - comunicare în câmp apropiat)

Acest sistem de identificare wireless, bazat pe frecvențe radio, este disponibil în telefoanele moderne. Este promovat în principal ca parte a tehnologiilor de plată mobilă fără contact sau a sistemelor de identificare fără contact. Raza de acțiune a sistemului NFC este, în mod normal, de maximum 4 cm și permite stocarea unui volum de date cuprins între câteva sute de byți și câțiva kilobyți simultan. De asemenea, tehnologica NFC poate citi pasiv etichete RFID (identificare prin frecvență radio) încorporate în postere și alte obiecte. Aceste informații sunt relevante pentru că, deși nu aceasta este o tehnologie care știe cu exactitate unde vă aflați, pot fi înregistrate când realizați o plată fără contact sau când intrați într-o clădire, realizând localizarea dvs. în spațiu și timp. Tehnologia NFC din telefoane poate fi configurată și pentru a fi utilizată pentru a porni sau opri dispozitive pentru „case inteligente”. Dacă vă îngrijorează această funcție, dezactivați senzorul NFC din telefon.  În sistemul Android, puteți realiza acest lucru din Setări > Dispozitive conectate > Preferințe de conectare (Settings > Connected Devices > Connection preferences). În iOS, funcția NFC este limitată la aplicații precum Apple Pay, prin urmare nu este disponibilă o soluție universală de dezactivare. Însă utilizarea funcției este foarte limitată în iOS.

Senzorii biometrici

Aceștia sunt senzorii de amprentă sau sistemul de recunoaștere facială, care au rolul de a vă ajuta să vă conectați pe telefon. Acești senzori sunt considerați mai siguri în ceea ce privește securitatea telefonului, însă nu sunt neapărat soluții mai sigure în diferite situații care implică autoritățile de aplicare a legii.

Senzorii de mișcare

Sunt și alți senzori de telefon care nu furnizează neapărat atât de multe informații ca antenele de telefonie mobilă sau sistemele GPS ori WiFi. Următorii senzori sunt prezentați pentru a vă furniza informații despre capacitățile de care dispune dispozitivul dvs. smartphone, pentru că aplicațiile citesc deseori informațiile de la senzori, iar acestea pot duce la identificarea dispozitivului dvs., chiar dacă posibilitatea de a fi detectat prin aceste metode este minimă.

Accelerometru: este un senzor de mișcare utilizat frecvent în aplicațiile de sport, pentru a înregistra ce tip de activitate desfășoară utilizatorul. Acest senzor este folosit și în numeroase aplicații de navigație care măsoară viteza de deplasare. În cercetările privind securitatea, s-a semnalat că acest senzor poate detecta vibrațiile diferitelor taste apăsate, permițând identificarea lor pe un computer din apropiere cu o precizie de 80%. E un lucru greu de detectat prin mijloace normale și puteți reduce pericolul dacă puneți telefonul în geantă sau buzunar.

Giroscopul: este un senzor de mișcare care detectează orientarea și viteza unghiulară. Acest senzor detectează permanent informații noi, pentru că schimbăm constant poziția telefonului. În cercetări din trecut, s-a constatat că acest senzor poate acționa ca microfon datorită capacității sale de a înregistra undele sonore. Sunt și alți senzori care obțin informații referitoare la mediu, mișcare și poziție. Aceștia pot înregistra temperatura dintr-o încăpere, umiditatea, luminozitatea, câmpul magnetic al pământului, presiunea atmosferică etc. În mod normal, acești senzori au o putere redusă și nu sunt atât de utili pentru a localiza pe cineva precum metodele utilizate de serviciile de urmărire a locației. Modelul de utilizare în cazul acestui senzor diferă între iOS și Android. Este mai strict pe sistemul iOS pentru că dezvoltatorii trebuie să definească motivul pentru care utilizează senzorul. În general, aplicațiile nu trebuie să solicite permisiunea de a utiliza acești senzori. Cu toate acestea, e nevoie de o vizare activă și de resurse considerabile pentru a utiliza acești senzori în așa fel încât să poată duce la compromiterea unui utilizator.

Alți senzori de care trebuie să știți:

  • Magnetometrul

  • Barometrul

  • Senzorul de proximitate

  • Senzorul de lumină ambiantă

  • Senzorul Soli (disponibil doar pe telefoanele Pixel 4)

  • Senzorul LiDAR

  • Cipul U1 (antenă utilizată exclusiv pe iPhone)